top of page

KURATOR

NYT OM MULD OG MENNESKER - JORDENS SKOLES NYHEDSBREV 
IMG_6573.jpeg
438101989_1608480163327430_3819135799319461562_n.jpg

Maj 2024

I dette nummer af Kurator kan du læse om -
- 'Digging for the Climate' på SDU - opstartsmøde af forskningsprojekt om økodannelse
- Studieturen til Fyn i billeder - man bliver glad.  
- Workshop i permahaven lørdag d. 1/6

- Naturens Grundlovsmøde  d. 2/6
- Urban Gardening i Rört onsdag d. 6/6
- Midsommervandring, Vaserne mandag d. 17/6

IMG_9504.JPG

Maj 2024

 

Jeg skriver denne gang for at fortælle, at vi har nogle vigtige udflugter og studieture foran os, som jeg gerne vil slå et slag for. Den første, Jordens Skoles Studietur til fantastiske Fyn, er lige om hjørnet, nemlig på lørdag, og der er stadig ledige pladser.

Når du modtager nyhedsbrevet er jeg på vej hjem fra Vesternorrlands Län i Sverige 7 timers togrejse nord for Stockholm. Deroppe var jeg  været med til at designe og starte etableringen af en 'skogs trädgård' (skovhave) på en tidligere skole, hvor ny viden samles.

IMG_1751.jpeg
IMG_6573.jpeg
IMG_0603.JPG

April 2024

 

Denne gang handler nyhedsbrevet særligt om naturen og 'jordsansen'. Læs om Lanceringen af universet 'Skab permahaver med børn' for alle, der ønsker at styrke børns natur- og jordforbindelse. Jordens Skoles nye podcast-serie 'Permakultur fortalt af børn'. 'Landbrugets natur' - en ny smuk og helende dokumentarfilm om jordbrugere, der dyrker mad i harmoni med naturen. 'Jordsans' - tankevækkende og legende udstilling, som kan ses på Munkeruphus i Nordsjælland  

IMG_9504.JPG

Januar 2024
 

Mens jorden ligger gemt under sneen, er der tid til at gøre sig klar til forårets dyrkningssæson.
På vores Online Havebed' kan du - over fire aftner - dykke ned i de permakulturelle og regenerative metoder og få masser af praktiske have-tips om bl.a. kompost og mikroliv.

Der vil være spændende oplæg fra erfarne dyrkere og rig mulighed for at stille spørgsmål. Alle er velkomne. 
Efterfølgende kan man tilkøbe hele kurset som webinar. 

"

IMG_9504.JPG
IMG_6573.jpeg
IMG_7777.JPG

December 2023
 

"I anledning af FN's internationale Fredsdag var jeg som leder af Jordens Skole inviteret til at holde tale i Landstingssalen på Christiansborg. I talen udfoldede jeg, hvordan adgang til sund næringsrig dyrkningsjord og rent drikkevand er afgørende for fred. Og at det er i fredstid, at vi skal være opmærksomme på hvem, der har ejerskab til jorden og dermed ressourcerne"  

Oktober 2023
 

"Det er helt genialt, at der sidder mælkesyrebakterier på kål! Derved kan man skabe en fermentering helt uden kunstig tilsætning, og kålen kan holde sig i flere måneder. Ved at fermentere strækker vi vores høst langt ind i vinteren. I denne udgave af 'Kurator' deler vi, hvad en fermentering er, og hvad du skal være opmærksom på, for at den bliver vellykket. 

Find også vej til podcasten Underfladisk, som har bragt hele to afsnit om Jordens Skole - og se desuden de skønne billeder fra stemningsfulde 'gå til have' høst-gilder. ". 

"

IMG_8250.jpg
IMG_6573.jpeg
IMG_7587.jpg

August 2023
 

"For blot tre generationer siden var hørplanten ganske almindelig i Danmark. Men i dag er den sjælden og hele produktionsapparatet omkring den er forsvundet.

Sammen med Samsø Energiakademi har Jordens Skole i år etableret en miniature hørmark for at gøre opmærksom på en afgrøde, der kalder på en genkomst i vores dyrkning herhjemme.

På festivalen Folkedybet denne weekend kan deltagerne lære, hvordan vores forfædre arbejdede med hørren og få indblik i, hvordan den kunne være en del af en mere bæredygtig fremtid. Man kan også hjælpe til med at høste hørren.

Læs mere om programmet og 'Hørmanifestet' i denne udgave af Kurator" ". 

Juni 2023
 

"Jordens Skole har nu fået 'studietur' på programmet. Den første tur går til 4 vilde haver og jordbrugs-fællesskaber på Fyn, som har det tilfælles at de arbejder med regenerative metoder. Og netop i denne tørketid finder vi det særligt inspirerede at opleve klimaresistent dyrkning, som fx kræver langt mindre vand. Turen er for alle, der elsker planter og er nysgerrige på fremtidens løsninger. Vi lægger vejen forbi mølleriet Vild Hvede, Blomst & Bønne og Palleshavegaard - og så åbner vi havelågen til Jordens Skoles fællesdyrkning ved åen i Skalbjerg. 
Vi håber du vil med."

IMG_5013.jpg
IMG_7865_edited.jpg
c6ae0c36-2fb5-451a-9eb4-1a5b457118aa.jpeg

Marts 2023
 

"I denne udgave af 'Kurator' kan du læse om

- et forskerhold på SDU, som i projektet 'Digging for the climate' skal følgeforske Jordens Skoles fritidsaktivitet 'Gå til have'.
Læs også om Jordens Skole på Cph:DOX og en film om en pige, der i skiftede skolebord ud med havejord. Sidst men ikke mindst om et ganske særligt permakultur-retreat på Samsø hvor du kan udforske din egen natur". 

 ". 

December 2022
 

"I en tid med forandringer og ydre krav om omstilling føler mange af os et behov for at styrke vores balance og finde retning. Det kan Flowspillet hjælpe til med. Det er et spil, som kan spilles af individer eller teams, som ønsker at udforske deres formål og skabe mere klarhed. Ikke mindst ved overgangen til et nyt år, kan det være nærende at give sit livsspørgsmål lidt plads. Jeg inviterer 6-8 deltagere til at tage plads omkring spillebordet, og vi støtter hinanden blot ved at være vidner til hinandens reflektioner.". 

"

IMG_2466.jpeg
IMG_6573.jpeg
IMG_2709 2.JPG

November 2022

"Der var nattefrost på min rude her til morgen. Mange tanker dukkede op foranlediget af de fine iskrystal-mønstre, som solen skinnede på. Det er hjerteskærende at tænke på dem, der har mistet deres hjem på grund af en meningsløs krig og er draget på flugt gennem vinteren. Og rørende at tænke på, at ukrainere har delt frø, forkultiveret ekstra mange planter til naboerne og hjulpet hinanden med at få dem i jorden før kulden satte ind. Når der er fødevaremangel kommer frø og planter - og evnen til at kunne dyrke sin egen mad - i højeste kurs. 

I dette nummer af 'Kurator' bringer jeg en beretning om, hvor livgivende det er, at finde og høste frø. 
". 

September 2022

"Sylvester Rishøj er tegner og manden bag mobil-spillet Subway Surfers, et af verdens mest downloadede mobilspil. Sin formue kanaliserer han ind i jord-projekter: "Jeg er kommet frem til en forståelse af, at landbruget er en stor del af klima-krisen og dermed også en stor del af løsningen med et potentiale til at binde endda meget store mængder CO2 i jorden", siger han. Der skal et gearskift til i landbruget, og det vil Sylvester med investeringer og plads til eksperimenter gerne hjælpe frem.

I en ny podcast, som Jordens Skole udsender i dag, fortæller Sylvester hvorfor han, der ikke er landmand og sjældent sætter sin fod på marken, har valgt at investere millioner i jorden". 

"

Skærmbillede 2022-09-15 kl. 22.20.30.png
IMG_6573.jpeg
IMG_6573.jpeg

April 2022

"Man kan spørge om det overhovedet giver mening at dyrke haven, når der er krig? Det tænkte digter og forfatter Halfdan Rasmussen også over og skrev sit berømte kvad om krig og kruspersille. Jeg har gravet alle de gode argumenter frem for, at det selvfølgelig giver afsindig god mening. Læs mere om det her i 9. udgave af Kurator og i et nyt blogindlæg på Jordens Skoles hjemmeside.
". 

Februar 2022


"I denne udgave af nyhedsbrevet fra Jordens Skole finder du et oversigtskort over de steder i landet, hvor der lige nu er initiativtagere, som er igang med at samle et have-hold. Det spreder allerede begejstring; Naboer bliver nysgerrige og vil også være med. Én kommende deltager udbrød i telefonen: "Det er det bedste jeg har hørt, at man nu kan 'Gå til have. Med 'gå til have' kan vi omsætte mange kriser til opbyggelige handlefællesskaber. 
'Kurator' bringer også en beskrivelse af vores dagskursus 'Lederskab for meningsfulde fællesskaber', som bliver afholdt i Demokrati Garage i Kbh NV. Her kan du blive styrket i dit værtskab for et fællesskab, eksempelvis et 'gå til have-hold' i sit lokalområde"

ebb55805-55d8-4737-bbab-1de135edcd51 (1).jpeg
IMG_1795.jpeg

December 2021

"I øjeblikket oplever vi, at vores 'normal' er kraftigt udfordret. Ikke alene af en muterende virus, men også af de accelererende tiltag for at bremse klimaforandringerne. Så hvordan navigerer vi i livets flod, når strømmen tager til? Vil vi prøve med al kraft, at holde fast i det vi kender? Eller give slip og risikere at blive hvirvlet rundt og miste orienteringen? Vil vi kaste os ind i en polariserende kamp om meninger om dette og hint? Eller forsøge at forbinde os med hinanden 'hinsides rigtigt og forkert'? Er der en måde, hvormed vi kan flyde med strømmen og nyde de forandringer, der sker, få øje på det smukke og perspektivrige og bringe dét frem i lyset som pejlemærker? Uden at miste fodfæste?
". 

November 2021
 

"I denne udgave fortæller jeg bla. om CSA-modellen (community supported agriculture' og hvorfor det er en god idé at abonnere på dine grøntsager i sådan en ordning"

"

IMG_2422_edited.jpg
IMG_8641.jpeg

September 2021

"Nyhedsbrevet fortæller denne gang om de talks og workshops Jordens Skole kuraterer på Madens Folkemøde.

Madens Folkemøde afholdes på Engestofte Gods på Lolland, hvor vi har vores egen stand med udstilling og masser af dialog og viden om regenerativt landbrug og levende jord". 

September 2021

 

"I denne udgave af Kurator kan du bla. læse om Jordens Skoles nye kontor i fællesskabet; Demokrati Garage på Rentemestervej. Et moderne gør-det-selv demokrativærksted, der er drevet af mere og bedre demokrati. Et sted, der hylder nysgerrighed og mennesker, der samler fællesskaber. Sloganet er, at demokrati er noget, vi gør sammen. Kig endelig forbi - og særligt til Høstfesten på søndag d. 5. oktober '21.

E5AC8780-229D-4B9A-887A-6DA0ACF7DE1C.jpeg
IMG_6091.jpeg

Juni 2021 

" I sidste måned deltog jeg på permakulturkursus. Undervisningen foregik i skovhaven Myrrhis på Djursland. Caroline, som er biolog, lagde ud med at gennemgå fotosyntesen. Den har vi hørt om i skolen, ik? Men her var det præsenteret med et permakulturelt helhedstænkende perspektiv -  en øjenåbner.  Når man først har fået den form for indsigt. som permakulturen formidler og demonstrerer, så må man for altid lade spaden stå i skuret og ploven blive i laden. Vi burde alle lære om fotosyntesen og livet under jorden på denne måde. I dette nyhedsbrev slår jeg et slag for blog-indlægget 'Notater fra livet under jorden'. 

Marts 2021

 "Det seneste skud på stammen er podcasten ’Into the land’, et landkort over ’Regenerative jordbrug’ og projekt ’100 haver’, hvor jeg introducerer det nye begreb: 'At gå til have'. Det kan du altsammen læse om i denne udgave af ’Kurator’. Der er desuden et nyt blog-indlæg om klimaeffekten ved at tage lavbundsjorde ud af produktion og nyt om Jordens Skoles podcast-masterclass forløb i september."

1a0de545-f3e5-49a0-8e9e-0ad1ae6020ca.jpeg
7E22B69F-93C6-4E3E-90D3-C7BCF1BD63C2.jpeg

December 2020. 

"Jeg har valgt at kalde brevet for 'Kurator' - for at signalere, at her deler jeg nøje udvalgte ingredienser. Som når en kunstkurator udvælger værker til en udstilling. Jeg kommer selv fra landet, men har beskæftiget mig med kunst, litteratur, sprog, musik - og formidlingen af den - det meste af mit voksenliv. Nu bringer jeg verdnerne sammen i et forsøg på at ryste posen og 'løsne' jorden i begge sfærer. I håb om at inspirere, finde nye veje og bidrage til en mere inviterende og perspektivrig samtale om vores anvendelse af jorden og en NY GRØN DANNELSE. 

I denne første udgave af 'Kurator' er der bla. nyt om  'J(ord)-bogen'.

bottom of page