Synge2.jpg
Helle Solvang

Stifter og leder af Jordens Skole og 'Gå til have' 

Helle Solvang er grøn folkeoplyser, kulturiværksætter og inspirator. Hun har stærke netværk i både kulturlivet og indenfor den grønne omstilling og bygger bro mellem de to verdner. Hun er cand.mag i Moderne Kultur og Kulturformidling og har i gennem 20 år været vært og tilrettelægger i DR.

 

I P1-programmet VITA opbyggede hun stor forståelse for og kendskab til samfundets bæredygtigheds-pionerer og ildsjæle. I Sproglaboratoriet i P1 satte hun bl.a. fokus på vores samtaleformer, og har som scenevært styret slagets gang ved nogle af DR’s store litterære og musikalske begivenheder.  
 

Helle har igennem mange år været idéudvikler og vært for konferencer, festivaler, temadage og seminarer i spændingsfeltet mellem natur, kunst og kultur. Gennem eget produktionsselskab afholder hun masterclasses i podcastproduktion og i facilitering af møder, hvor flere stemmer og tværfaglig udveksling kommer i spil.
 

I 2019 påbegyndte hun i regi af Jordens Skole en dokumentarfilm om folkebevægelsen og foreningen Andelsgaarde, som hun selv er medlem og medstifter af. 


Helle er optaget af, hvordan vi skaber en fredelig og fællesskabende grøn omstilling. Hun har dybe rødder i højskolebevægelsen og voksede op på et biodynamisk/økologisk jordbrug. I de seneste 5-6 år har hun undersøgt og skildret jordbrug i harmoni med naturen og inspireret til nytænkning. Hun er særligt optaget af den cirkulære tankegang og den regenerative bevægelse med skovlandbrug, holistisk afgræsning og permakultur. Hun er fast kronikør i Jyske Vestkysten og Avisen Danmark, hvor hun skriver om nye veje for landbrug og andre emner indenfor grøn omstilling. 

"Ved at besøge og tale med mange bønder har jeg samlet livsvigtig viden, som jeg synes mange flere skal kende til. Derfor har jeg stiftet 'Jordens Skole', hvor indsigten kan formidles videre, og hvor jeg selv og andre kan indhente den dannelse, vi aldrig fik". 

Læs Helles blog lige HER

Lisbeth Ingeman Sørensen

Fundraiser og 'Gå til have' koordinator

Lisbeth er Kinesiolog, underviser og cand.pæd.phil. Hun bor i et bofællesskab på Fyn og har etableret et 'gå til have'-hold i sit lokalmiljø. Hun er skaberen af podcast-serien 'Af kærlighed til jorden' på Jordens Skoles medieplatform i forbindelse med deltagelse i 'Lovesoil Podcast Masterclass' 2021. 

f1933a_48929518f8474eb69439efc06cf35848~mv2.jpg
Jacob Rask

Underviser, forfatter og demokratisk iværksætter

Jacob Rask er underviser, forfatter og demokratisk iværksætter. Han har mange års erfaring som foredragsholder og højskolelærer indenfor blandt andet økologi, permakultur-dyrkning, klima, politik, økonomi og iværksætteri.

Han er uddannet i økonomi fra Schumacher College og miljøplanlægning (TekSam) fra Roskilde Universitet.
Sammen med Helena Reumert Gjerding er han forfatter til bogen ‘Kooperativ Håndbog - Iværksætteri i fællesskab’ - en praktisk, juridisk og økonomisk vejledning i at skabe regenerative, lokalt forankrede demokratiske virksomheder.

Han har arbejdet frivilligt og professionelt med foreninger og initiativer, heriblandt Københavns fødevarefællesskab, Omstilling.Nu og Transition Towns bevægelsen. Og for nyligt stiftede han initiativet Copenhagen Doughnut, for at inspirere Københavnere til at arbejde med Kate Raworths Doughnut Økonomi i praksis.

I det hele taget arbejder Jacob for at skabe handlings- og læringsrum, hvor folk kan styrke deres mod og handlekraft gennem engagement i praktiske løsninger på klima- og naturkrisen. Derfor er vi utrolig glad for at byde ham velkommen som iværksætter, medskaber og underviser i Jordens Skole. 

”Min erfaring er, at livet bliver både sjovere, rigere og mere eventyrligt, når man kaster sine kræfter ind i tidens største udfordringer. Det er nemlig kun sådan, man ramler ind i alle de andre fantastiske mennesker, der allerede er i fuld gang. Vi står midt i et hav af kriser, hvis løsning kalder på bred folkelig deltagelse. Det er en opgave, som vi kun kan løfte i fælles flok og skridt for skridt kan vi erstatte modløshed med håb og handlekraft. Jordens Skole har gjort det nemmere at mødes og komme i gang."

Jacob Rask .jpeg
Sara Troense

Podcast-producent og underviser 

 

 

Cand.mag. med bachelor i filosofi og medievidenskab fra Aarhus Universitet og kandidat i medievidenskab fra Københavns Universitet. Arbejder freelance indenfor lydproduktion og podcast. Bor i Lejre med mand og to små børn.

Sara Troense er en eftertragtet underviser i lyd. Hun har undervist på bl.a. RUC, KUA, Ungdomsskolen, ENIGMA og Vallekilde højskole.

 

Gennem hele hendes virke er lydens potentiale det gennemgående. I sit speciale undersøgte hun dansk taleradios udvikling siden Radio24Syv blev en del af radioudbuddet i Danmark. Sara har siddet i bestyrelsen for Center for podcasting og er jurymedlem for Podcastprisen i Årets Talent-kategorien.

 

Sara har produceret podcasts som Vild Historie og De Hvide Busser for Røde Kors (P1), og indgår som lydkunstner i det tværæstetiske  kunstfællesskabMYRKR, som skaber værker, der søger at vække oplevelsen af forbundethed med naturen i spændingsfeltet mellem videnskab, magi, kunst og personlige fortællinger, eksempelvis vandringforestillingen Stjernevandring - en poetisk rumrejse - se trailer og i P1 serien Gemt i mørket.

"Jeg er optaget af lydformatets potentialer - her kan vi skabe fortællinger, som vækker sanserne, de lidt mere tyste fortællinger, som kræver ro, langsomhed og nuancer.  Jeg har igennem hele mit virke været optaget af, at skabe forandringer imod en mere grøn og bæredygtig verden, hvor vi er bevidste om vores forbundethed med naturen og med hinanden og hvor vi tager varer på og udviser omsorg og venlighed i vores måde at være i verden på. Det er derfor oplagt for mig at indgå i Jordens Skoles medie-team for også her at være med til at styrke og udbrede de stærke lyd-fortællinger om jorden, naturen og den grønne dagsorden".

Portræt Sara foto Sophie Bech.jpeg
Rosamai Liliet

Kommunikationsmedarbejder

Rosamai er uddannet cand.merc.(kom) og har tidligere arbejdet med innovation og udvikling. I dag er hendes fokus på hjerte-projekter indenfor kunst, kultur, bæredygtighed og væredygtighed og har en stor kærlighed for og indsigt i den bæredygtige livsstil. 

"Jordens Skole er en uundværlig og inspirerende platform i bevægelsen mod en mere bæredygtig verden. Det er en fornøjelse at arbejde sammen med så kompetente og hjerte-varme mennesker - og det er min ambition at byde ind og bidrage på alle de måder jeg kan" 

20108527_10155482663617789_7705888416720
Laura Ytte Rechnagel.jpg
Laura Ytte Rechnagel

Dokumentarist

Laura studerer lige nu på Danmarks Medie- og Journalistikhøjskole på TV- og Tilrettelæggerlinjen og er særligt optaget af nye dyrkningsformer og regenerativt landbrug og tankegang.

 

Tidligere har Laura arbejdet i DR på blandt andet Nyhederne og Troldspejlet og har ligeledes været engageret i diverse NGO'er, herunder et træplantnings-aktionsprojekt i Californien og i Slow Food bevægelsen. Hun har desuden lavet filmportrætter på Andelsgaarde og på Farendløse Mosteri.

”Mit ønske er, at kunne forme mig som tv- og medietilrettelægger hos Helle Solvang og Jordens Skole. Jeg mener det er vigtigt, at vi får produceret flere historier med bæredygtige temaer, hvilket også er Jordens Skoles agenda, så vi kan sprede budskabet og være sammen om at redde verden.”

Sidsel Esther Ejrnæs

Underviser og faglig rådgiver

Sidsel Esther Ejrnæs er levende optaget af frø, jord og planter. Hun er ved at uddanne sig til bonde på Norges økologiske landbrugsskole Sogn Jord- og Hagebruksskule og har en baggrund i uddannelsesvidenskab. Hun står bag skolens første frøhave med varetagning af gamle grøntsagssorter og eksperimentering med nye.

 

Sidsel er desuden bestyrelsesmedlem i foreningen for etablering af Lolland-Falsters første madhøjskole og har arrangeret flere af foreningens sommerhøjskoler med udgangspunkt i ’fra jord til bord-principper’.

”Jeg har altid holdt af pædagogik, men det teoretiske stof fik først rigtigt liv i kombinationen med jordbrug. At få lov til at formidle jordens og planternes mangfoldighed er en gave. Livet i og ovenover jorden er en fantastisk nøgle til at forstå både det at være menneske, og det, der er udenfor os selv”

Sidsel Ejrnæs .jpg
Sofia Finken .jpg
Hanna Sofia Finken

Underviser

Som Natur- og kulturformidler er Sofia optaget af det komplekse forhold mellem natur og menneske. Hun er drevet af at undersøge, hvordan vi kan (gen)opdage en kreativ, omsorgsfuld og reflekteret forbindelse til naturen i og udenfor os selv. I tråd med dette er hun igang med at uddanne sig til gartner ved Vilvorde og er i øjeblikket elev i et biodynamisk gartneri og helsepædagogisk værksted, der har et holistisk natur- og menneskesyn. 

 

Sofia har et nært forhold til fri-, efter- og højskoleverdenen, og gennem fællesskabet 'Jorden Kalder' på Krogerup Højskole er hun blevet bekræftet i det meningsfulde i at arbejde med jord, planter og liv. Hun har undervist på naturworkshops ved Krogerups Sommerhøjskole for familier og har arbejdet med planter, mennesker og bæredygtighed i Settlementets socialøkonomiske urban gardening-virksomhed, Grønne Kræfter. Derudover har hun været involveret i forskellige kunst- og kulturbegivenheder inden for musik, teater og performance.

”For at forandre vores verden må vi bevæge os udforskende, opmærksomt og levende ind i naturens væsen. I genopdagelsen af Jordens mangfoldighed vil vi opleve, at vi er dybt forbundet med en større helhed. Det er i dette møde, vi bliver til hele mennesker”.