top of page
IMG_3458.jpeg

J(ORD)-BOGEN

Jordens Skole opdaterer 'Den grønne parlør', som Helle Solvang fik idéen til i 2015 - og meget er sket med sproget, ordene og bevidstheden om den nødvendige klima-handling siden.

 


Udtryk som ’CO2-fodaftryk’ ’deleøkonomi’ ’bæredygtig turisme’, ’mikroplast’ og antropocæn tidsalder’ er blevet en del af mainstream sproget,

hvilket det på ingen måde var tilbage i 2015. 

 

Kort sagt, der er behov for en opdatering af ’Den grønne parlør’. Derfor er Jordens igang med at samle de ord, der er kommet til i løbet af de seneste fem år. Ord, som eksempelvis ’Vild med vilje’ og ’regenerativ’. 

 

Hen over sommeren 2020 har vi indsamlet nogle af de dusinvis af nye ord, som Den Danske Ordbog endnu ikke har opfanget, og som endnu ikke er blevet mainstream. Ord, som vi har brug for for at kunne navigere og tage action i en ny og ukendt verden, hvor planter- og dyrearter dør på stribe og mennesker er udfordret af virus og klimaforandringer, OG hvor nye spændende andelsfællesskaber, uddannelser, podcasts og meget mere pibler frem og skaber håb. 

 


 J(ORD)-BOGEN

- samler de handlingsorienterede og nyskabende ord fra den grønne omstillingsbevægelse og gør dem tilgængelige for flere.  

- rummer begreber, udtryk, navne, ord og slogans, der ændrer verden, men som endnu ikke findes i Den Danske Ordbog

- peger på opfindsomme sjove nye ord som ‘frøbombe’, ‘insekthotel’ og ‘hønsefræser’.

- giver enkle forklaringer på tekniske ord som lavemissionsenergi, divestment og markedsstabilitetsreserve.

- forklarer fremmede betegnelser som ‘antropocæn’ og ‘biom’. 

- inspirerer med metaforer og ordspil, som er dukket op i forbindelse med den grønne omstilling, fx “Vild med Vilje” og “Jord til bord”.

 

- opliver naturord, som er gledet ud af ordbøgerne, fordi vi ikke længere bruger ordene aktivt.

   

 

Vi modtager gerne input og hjælp til at få beskrevet ordene og uddybe særlige emner. 

Se artikel om 'De grønne gloser' HER 

J(ORD)-bogen: About Us
7E22B69F-93C6-4E3E-90D3-C7BCF1BD63C2.jpe

vær med

Send en e-mail til 

helle@jordensskole.dk,

hvis du har ord, som du synes skal med i J(ORD)-bogen eller hvis du har tid og lyst til at hjælpe med beskrivelse af ordene, korrekturlæsning m.m.

bottom of page