IMG_3458.jpeg

J(ORD)-BOGEN

Jordens Skole opdaterer 'Den grønne parlør', som Helle Solvang fik idéen til i 2015 - og meget er sket med sproget, ordene og bevidstheden om den nødvendige klima-handling siden.


Johanne Rytter Stenstrup - co-founder af Sustain Daily skriver: 

”Vi er meget inspirerede af Helles projekt "Den Grønne Parlør",

som vi i fællesskab vil løfte ind i 2020’erne”. 

 


Udtryk som ’CO2-fodaftryk’ ’deleøkonomi’ ’bæredygtig turisme’, ’mikroplast’ og antropocæn tidsalder’ er blevet en del af mainstream sproget,

hvilket det på ingen måde var tilbage i 2015. 

 

Kort sagt, der er behov for en opdatering af ’Den grønne parlør’. Derfor er Jordens Skole og Sustain Daily gået sammen om at finde de ord, der er kommet til i løbet af de seneste fem år. Ord, som eksempelvis ’Vild med vilje’ og ’regenerativ’. 

 

Hen over sommeren 2020 har vi indsamlet nogle af de dusinvis af nye ord, som Den Danske Ordbog endnu ikke har opfanget, og som endnu ikke er blevet mainstream. Ord, som vi har brug for for at kunne navigere og tage action i en ny og ukendt verden, hvor planter- og dyrearter dør på stribe og mennesker er udfordret af virus og klimaforandringer, OG hvor nye spændende andelsfællesskaber, uddannelser, podcasts og meget mere pibler frem og skaber håb. 

DEN GRØNNE PARLØR OG J(ORD)-BOGEN

- samler de handlingsorienterede og nyskabende ord fra den grønne omstillingsbevægelse og gør dem tilgængelige for flere.  

- rummer begreber, udtryk, navne, ord og slogans, der ændrer verden, men som endnu ikke findes i Den Danske Ordbog

- peger på opfindsomme sjove nye ord som ‘frøbombe’, ‘insekthotel’ og ‘hønsefræser’.

- giver enkle forklaringer på tekniske ord som lavemissionsenergi, divestment og markedsstabilitetsreserve.

- forklarer fremmede betegnelser som ‘antropocæn’ og ‘biom’. 

- inspirerer med metaforer og ordspil, som er dukket op i forbindelse med den grønne omstilling, fx “Vild med Vilje” og “Jord til bord”.

 

- opliver naturord, som er gledet ud af ordbøgerne, fordi vi ikke længere bruger ordene aktivt.

   

 

Vi modtager gerne input og hen ad vejen vil vi også bede om hjælp til at få beskrevet ordene og uddybe særlige emner. Den grønne parlør er født som et kollektivt værk, og sådan fortsætter det.

 

Find Den Grønne Parlør HER

Se artikel om 'De grønne gloser' HER 

og læs alle de andre blogindlæg HER

 
7E22B69F-93C6-4E3E-90D3-C7BCF1BD63C2.jpe

vær med

Send en e-mail til 

helle@jordensskole.dk,

hvis du har ord, som du synes skal med i J(ORD)-bogen og 'Den grønne parlør' eller hvis du har tid og lyst til at hjælpe med beskrivelse af ordene, korrekturlæsning m.m.