top of page

J(ORD)-BOGEN

J(ORD)-bogen: About Us
IMG_3458.jpeg

Jordens Skole opdaterer 'Den grønne parlør', som Helle Solvang fik idéen til i 2015 - og meget er sket med sproget, ordene og bevidstheden om den nødvendige klima-handling siden.

Udtryk som ’CO2-fodaftryk’ ’deleøkonomi’ ’bæredygtig turisme’, ’mikroplast’ og antropocæn tidsalder’ er blevet en del af mainstream sproget, hvilket det på ingen måde var tilbage i 2015. 

Kort sagt, der er behov for en opdatering af ’Den grønne parlør’. Derfor er Jordens igang med at samle de ord, der er kommet til i løbet af de seneste fem år. Ord, som eksempelvis ’Vild med vilje’ og ’regenerativ’. Ord, som endnu ikke findes i DDO (Den Danske Ordbog).

 

Hen over sommeren 2020 har vi indsamlet nogle af de dusinvis af nye ord, som Den Danske Ordbog endnu ikke har opfanget, og som endnu ikke er blevet mainstream. Ord, som vi har brug for for at kunne navigere og tage action i en ny og ukendt verden, hvor planter- og dyrearter dør på stribe og mennesker er udfordret af virus og klimaforandringer, OG hvor nye spændende andelsfællesskaber, uddannelser, podcasts og meget mere pibler frem og skaber håb. 

 

 

 

Indholdet


Handlingsorienterede, nyskabende ord fra den grønne omstillingsbevægelse.

Begreber, udtryk, navne, ord og slogans, der ændrer verden.

Opfindsomme sjove nye ord som ‘frøbombe’, ‘insekthotel’ og ‘hønsefræser’.

Enkle forklaringer på tekniske ord som lavemissionsenergi, divestment og markedsstabilitetsreserve.

Forklaringer på fremmede betegnelser som ‘antropocæn’ og ‘biom’. 

Metaforer og ordspil opstået ifbm. den grønne omstilling. Ex, “Vild med Vilje” og “Jord til bord”.

 

Oplivende naturord, som er gledet ud af ordbøgerne, fordi vi ikke længere bruger ordene aktivt.

   

Se artikel om 'De grønne gloser' HER 

7E22B69F-93C6-4E3E-90D3-C7BCF1BD63C2.jpe

Vær med

Skriv til os, hvis du har ord, som du synes skal med i J(ORD)-bogen eller hvis du har tid og lyst til at hjælpe med beskrivelse af ordene, korrekturlæsning m.m.
TAK på forhånd.

bottom of page