top of page
Helle Solvang

PODCAST: DANSEN MED HAVEN

I podcast serien 'Af kærlighed til jorden' opsøger Lisbeth Ingeman Sørensen mennesker, som sætter naturen i centrum i deres liv. I første afsnit møder vi øbo Cathrine Dolleris, som har forladt et job i Udenrigsministeriet for at byde høns og have op til en daglig dans.


'Dansen med haven' er et resultatet af et podcast masterclass-forløb i Jordens Skole hos radiodokumentarist Helle Solvang og er udgivet på Jordens Skoles medieplatform. Den er desuden tilgængelig på bl.a. Spotify og Apple podcast.



LYT TIL FØRSTE AFSNIT I PODCAST-SERIEN

AF KÆRLIGHED TIL JORDEN'

HER - eller på Apple Podcast og Spotify.



Æbledag på Orø. Børn og voksne deltager, når æblerne skal vaskes og presses til most.


Af Lisbeth Ingeman Sørensen

I første afsnit af min podcast-serie har jeg besøgt permakultur-underviser Cathrine Dolleris. Hun er en inspiration for mange, fordi hun har taget en markant livsbeslutning om at droppe sit job i Udenrigsministeriet for at flytte til Orø og leve i et gammelt hus med skovhave og selvforsyning. Med sit virke som underviser og inspirator har hun en stor kontaktflade og arbejder dagligt på at påvirke samfundet i en mere bæredygtig retning. Jeg drog afsted til Orø for at opleve og skildre, hvordan man kan leve et liv i tæt forbindelse med naturen - uden at melde sig ud af samfundet.

Jeg har kaldt afsnittet for ”Dansen med haven”, fordi det er den måde, Cathrine selv beskriver forholdet til sin have:

”Jeg gør noget. Så svarer haven ved at gro bedre. Vi tilpasser os hinanden, haven og jeg. Det er interessant og jeg lærer utroligt meget om, hvordan naturen virker, ligesom jeg finder en forbindelse til det oprindelige, det essentielle", siger Cathrine Dolleris.


Cathrine høster al den frugt og grønt, hun har brug for i haven. Ved at dyrke flerårige planter og holde høns er hun delvist selvforsynende.

"At producere mine egne fødevarer, giver mig en enorm tilfredsstillelse og dækker et meget essentielt behov jeg har for medbestemmelse over mit liv…”

Alt i haven har et formål, hønsene spiser madrester, lægger æg og leverer underholdning i form af ”hønse-tv”, træer og planter giver skygge, læ, frugt og grønt og det overskydende bliver til kompost, som giver næring tilbage til haven. Et fuldt liv efter permakulturprincipper Cathrine Dolleris' have og hus er et såkaldt 'LAND-center', hvor man kan få inspiration til at dyrke efter permakulturens principper - og hun får mange besøg i løbet af året.

”Permakulturen tager afsæt i, at vi er en del af det økologiske kredsløb, og at vi er her på naturens præmisser sammen med så mange andre skabninger".

Permakultur er et design system, som mimer naturen ved bl.a. at benytte permanente afgrøder, dyrke i flere lag og bygge jorden op ved aldrig at lade den stå bar. Permakultur har også en etisk dimension, der ofte omtales som en trefoldighed: 'Omsorg for jorden, omsorg for mennesker og en retfærdig fordeling af ressourcer.' (Læs mere om permakulturens grundtanker nedenfor)

Æblemost presses og hældes på flasker. Cathrine Dolleris t.h.


Fra bæredygtighed til genopbygning

I dag er der konsensus om, at vi skal leve mere bæredygtigt, men i bund og grund er bæredygtighed en form for status quo. I permakulturen går man skridtet videre ved at fokusere på at regenerere, genopbygge.


”At genopbygge vores naturressourcer og de menneskelige ressourcer indebærer, at vi må være mere bevidste om, hvordan vi er her i verden og blive endnu bedre til at være kærlige og rummelige.”

Hvis man ønsker at leve mere regenerativt anbefaler Cathrine at begynde med at dyrke planter:

”Hvis man har en have, så er det nok den nemmeste vej og den mest tilfredsstillende måde at komme i gang på. Det kan eksempelvis starte med et højbed eller nogle krydderurter i vindueskarmen”.

Cathrine har fokus på omstilling på større skala end hvad arbejdet i hendes egen vindueskarm og have kan bidrage med. Hun er med til at drive Orø Fællesjord, som netop har fået håndslag på at dyrke regenerativt efter permakulturprincipperne på en lokal landmands mark. Tango med træer og høns

Cathrine lever tæt på naturen og følger vind og vejr. Fuglenes lyde fortæller hende, hvad der foregår omkring hende. Skræpper de op, kan det være fordi ræven er på spil - et signal til hende om at beskytte sine høns. Hun bruger sine sanser og iagttager naturen. Det er som en tango, hvor den ene part fører og den anden følger bevægelserne i en symbiotisk udveksling.


Ved at leve på denne måde, dyrke haven, passe hønsene og kompostere udvikler Cathrine et helstøbt øko-system, som hun selv er en del af. Det kan ikke nytte noget at tage noget ud af økosystemet uden at give noget tilbage. Cathrine bidrager med arbejdskraft og ideer og får til gengæld føde og et meningsfuldt sted at bo. Udvekslingen med haven og jorden opfylder hendes livslange ønske om at leve mere let på jorden, inspireret af fortællingen om Robin Hood:

"Et af mine store idoler som barn var Robin Hood. Der er nogle idealer i den fortælling, som har inspireret mig meget. Det med at kunne leve af det man har, og det man kan få fra sine omgivelser og leve let på jorden"

Om Cathrine Dolleris Cathrine underviser på bl.a. Permakultur Design Certifikatkursus på Orø, Køge Fællesjord og Friland, vejleder kommende diplom-holdere i permakultur, og uddanner permakultur-undervisere i Danmark og udlandet. Hun er i øjeblikket i gang med en masterclass i regenerativt landbrug hos Richard Perkins, ejer af Ridgedale, et regenerativt landbrug i Sverige.

Podcasten er blevet til som del af Jordens Skoles Lovesoil Podcast Masterclass. Lyt med og lad dig inspirere af Cathrines historie om at træffe bevidste livsvalg og leve mere let på jorden. Stor tak til Cathrine for gæstfrihed og vilje til at stille sig til rådighed for interviews både inde og ude. En kæmpe tak til redaktionen: Helle Solvang (Daglig leder af Jordens Skole og podcastredaktør), Sara Troense (redigeringsteknisk rådgiver) og til mine medkursister: Signe, Ronja, Hanne og Birgitte. De varmeste anbefalinger af Jordens Skoles Lovesoil Podcast Masterclass herfra.


Friskpresset æblemost i efterårssolen på Orø.







/ Lisbeth Ingeman Sørensen www.instagram.com/lisbethingeman

Kinesiolog, underviser og cand.pæd.phil.

Skaber af podcast-serien 'Af kærlighed til jorden' på medieplatformen Jordens Skole i forbindelse med deltagelse i 'Lovesoil Podcast Masterclass' 2021







/ Helle Solvang https://www.instagram.com/helle_solvang/ Dokumentarist og grøn folkeoplyser

Stifter og leder af Jordens Skole. Podcast-redaktør og underviser




Afsnittet kan hentes uden betaling. Hvis du ønsker at støtte arbejdet med udgivelsen er du velkommen til at sende et selvvalgt beløb (ex. 30 kr. / 50 kr. / 75 kr. / 100 kr.) til mobilepay: 51 44 56 10. På forhånd tak.




Læs mere om Jordens Skole lige her:

Hjemmeside: www.jordensskole.dk

コメント


bottom of page