top of page

PORTRÆT: PLANTER ER MIN STORE PASSION

Hun har håndmalket geder, dyrket have og studeret til økologisk landmand! Men det er urtemedicinen, som altid har været hendes store passion. Vega Fersbye, som underviser i Jordens Skoles 'Gå til have'-hold i Aarhus, er ved at tage diplomuddannelsen fra urteskolen Chestnut School of Herbal Medicine i USA. På instagram kalder hun sig vega_urtica



Forbundet med planterne og naturen


Når Vega går i haven og i naturen medbringer hun altid en kurv. Heri sanker hun de urter, hun finder på sin vej. Både de kultiverede og de vilde spiselige planter: Hybenrosen, brændenældeskud, ramsløgblomster, gederams og mange andre.

Hjemme laver hun te, olier, urtemedicin og 'vild mad' af de urter, hun sanker. Urterne er blevet hendes store passion og levevej, og hun arrangerer sanketure og urtevandringer i medicinske haver.


Hun har efterhånden opbygget en stor viden ved selvstudier og ved at følge og lære af 'urtekloge'. I øjeblikket videreuddanner hun sig på Chestnut School of Herbal Medicine, hvor hun får et bredt kendskab til botanik og medicinske planter. Men først og fremmest har hun lært planterne at kende ved at møde dem i naturen og selv dyrke dem i haven. Ved at kigge på dem får vi kendskab - og skønhed, som én af hendes læremestre engang sagde.

”En af mine læremestre spurgte altid "Har du kigget på træerne i dag? "Vi skylder naturen at kigge på den, den er så smuk for vores øjnes skyld.”

Det ydre spejler det indre


Som ung boede Vega i Kbh, men søgte oftere og oftere ud i naturen og væk fra larmen.

Med et ønske om at kombinere sin eventyrlyst med sine interesser for fødevarer,

dyrevælfærd, naturmedicin og det biodynamiske startede hun på Kalø økologiske

Landbrugsskole, og det var her, hun fandt sin vej. Eller fandt hjem.


”Efter en uge på landbrugsskolen var det som om en dør var åbnet ind til noget dybereliggende i mig”.

Hun er vokset op med naturen, haven og kysten. De bedste barndomsminder er fra ferierne, hvor hun legede i den svenske natur, og når hun gik i haven med sine forældre og spiste ærter og bær. Og så besluttede hun sig allerede som 9-årig for at være vegetar og er altid gået meget op i økologi og nærende mad.


Vi er natur

Vega vil minde os om, at vi mennesker er natur. Når vi er bevidste om det, kan vi tage ansvar for den, og dermed også tage vare på os selv:

"Når vi forbinder os med eksempelvis planterne sætter vi ikke bare en helingsproces i gang i forhold til jorden og naturen, men også i forhold til os selv. Det ydre afspejler det indre.

Omvendt kan vi komme til at gøre vold på os selv, hvis vi ikke passer på naturen:


”For nyligt gik jeg en tur i skoven, og da jeg så at et smukt gammelt asketræ, som jeg holdt meget af, var blevet fældet, trillede tårerne.”

Mennesker og natur bliver tit adskilt i samtalen om klimakrisen. Vega tror, at vi her må ændre noget i os selv. De processer, der udspiller sig i naturen, sker også i os! Og én måde, at komme til den forståelse, er at lære navnene på vores fæller i naturen:

"Når vi kender navnene på træer, planter, dyr får vi et mere personligt forhold til dem og med det, tror jeg, at vi bedre kan tage ansvar for dem. Så er skoven ikke bare træer, engen er ikke bare græs og blomster, haven er ikke bare haven, det er Eg, Bøg, Ask, Birk, Rødknæ, Kamille, Glente, Svirreflue ..."


Sanselighed og hjertensfryd


Vega Fersbye underviser på Jordens Skoles 'Gå til have'-hold i Aarhus. Det, der ligger hende særligt på sinde, er at deltagerne skal lære gennem deres sanser. Ud over at lære planternes navne, får man dem ind under huden ved at se, røre, dufte og smage.


"Måden man bedst lærer planterne at kende, er ved at se på dem, røre ved dem, dufte til dem og smage på dem".

Alle deltagere på holdet får derfor planterne i hænderne, og hun beder dem lægge mærke til bladenes form. Er de runde eller takkede? Er de behårede og stikker som brændenælder?


Er de glatte som friske bøgeskud? Hun opfordrer til at klemme lidt på urterne, så duften trænger kraftigere frem.


”Når vi bruger vores sanser bringer det minderne frem. Duften af hjertensfryd (citronmelissen), minder måske en om sin bedstemor, der lavede te af planten, hvis nogen var ked af det. Sådanne historier bidrager til vores fælles viden".

Urtespiral og vild mad


Vegas indstilling er, at i en have kan man ikke begå fejl. Man indgår i et konstant samspil med planterne og tilpasser sig, hvad der sker. Som sådan er det et eksperimentarium. Hun underviser, men det er haven, der viser underet.


Undervisningshaven i Aarhus er en kolonihave, som ligger på en giftgrund, hvilket betyder at man ikke kan spise de planter, der gror direkte i jorden. Det har givet anledning til at de har måttet være kreative med at dyrke andre steder, bygge højbede og slæbe frisk jord ind.

Deltagerne er gået til opgaven med stor begejstring og entusiasme.


Det næste, de er blevet enige om at lave, er en såkaldt urtespiral med spiselige blomster og urter såsom rosmarin, lavendel, oregano, timian, persille, løvstikke, anisisop og morgenfrue. Urterne kan blandt andet høstes til te og madlavning, men de er også valgt, fordi de er giver fristeder og nektar til insekter og andre dyr. De fremmer biodiversiteten.

Vega har desuden planer om at arrangere en sanketur, samt at dele sin passion for vild mad med holdet:


”Vi går i parken eller skoven og sanker de urter, som er i sæson. Det kan være fladstjerne, hvidtjørn, dunhammer og humleskud, som er gode i supper, omeletter og salater. Hjemme kan vi sylte skvalderkålsstænger og lave urtesalt med vildløg, rosensukker af hybenroser og sirup af gran.


Med hænderne i jorden kan vi drive det langt


I en tid, hvor man kan blive handlingslammet af klimaskam, er det at 'gå til have' ifølge Vega et fint og tilgængeligt rum, hvor man som deltager kan starte i det små med at plante kål og dyrke sine egne kartofler;


”Det handler om at komme ud og gøre noget, som giver mening og se det kæmpestore i det små. Deltagerne på holdet er der, fordi de tror på, at vi kan gøre noget, og at det er vigtigt. Med hinanden i hænderne og hænderne i jorden kan vi drive det langt”.


Vega Fersbye underviser sammen med Marie Boesen i Jordens Skoles 'Gå til have'-hold i Aarhus - find holdet på Instagram HER

Følg hendes egen instragram-profil lige HER!

Og følg Jordens Skoles 'Gå til have'-hold her:



ARTIKLEN ER SKREVET AF:




/ Lisbeth Ingeman Sørensen www.instagram.com/lisbethingeman

Kinesiolog, underviser og cand.pæd.phil.

Skaber af podcast-serien 'Af kærlighed til jorden' på medieplatformen Jordens Skole i forbindelse med deltagelse i 'Lovesoil Podcast Masterclass' 2021




/ Helle Solvang

Dokumentarist og grøn folkeoplyser

Stifter og leder af lærings- og medieplatformen Jordens Skole. Podcast-redaktør og underviser





Jordens Skole er non-for-profit. Blog-indlægget her kan læses uden betaling. Hvis du ønsker at støtte arbejdet med Jordens Skoles blog er du velkommen til at sende et selvvalgt beløb (ex. 30 kr. / 50 kr. / 75 kr. / 150 kr.) til mobilepay: 51 44 56 10. Det motiverer og gør det muligt at lave flere portrætter ude fra jorden.

På forhånd mange tak.



Læs mere om Jordens Skole lige her:


Hjemmeside: www.jordensskole.dk


bottom of page