top of page

PODCAST: TÆT PÅ JORDEN UNDER HIMLEN

Louise Køster er øko-bonde og driver Rabarbergaarden i Nordsjælland. Hun er ny forperson i Økologisk Landsforening. Ved siden af læser hun teologi og sidder i den lokale kirkes menighedsråd. Livets store spørgsmål og de politiske systemiske forandringer er hendes hjertesager - men ligeså vigtig er hverdagen på gården og det lille frø, der skal i jorden.



LYT TIL PODCASTEN 'TÆT PÅ JORDEN UNDER HIMLEN'



Findes også på Google Podcast, Spotify, iHeartRadio. Podchaser mfl.

(udgivelsesdato: 12. oktober 2022)



Optagelsen med Louise Køster er lavet før hun blev valgt til forperson for Økologisk Landsforening. I Jordens Skole ville vi gerne tegne et portræt af en økobonde, som har en holistisk tilgang til sit arbejde og jorden. Vi var nysgerrige efter at forstå de dybere strømninger bag hendes holdninger til mad og dannelse, og hvad der har formet hendes livsbane. Helle Solvang - redaktør og leder af Jordens Skole

Hanne Hee Lange, som er tilrettelægger af podcasten, har besøgt Rabarbergaarden mange gange efterhånden. Og hver gang vækker det en drøm i hende. En drøm om at leve tættere på naturen og være mere ude i det fri. Hun har opdaget, at det er en drøm, som hun deler med mange byboere. De savner vilde haver, stærke fællesskaber og stjerneklare nætter langt fra byens lys. I en tid, hvor der foregår en støt affolkning af landområderne er drømmen interessant, fordi den siger noget om en modbevægelse, hvor nogle vælger at etablere sig på landet. Og den siger også noget om den uforløsthed og afkobling fra naturen, som utroligt mange byboere vælger at leve med.

Hanne satte sig for at undersøge, hvad der fik Louise Køster til at opgive sin tilværelse inde i byen for at flytte til Rabarbergaarden i Nordsjælland og leve et liv som økobonde. Hvorfor droppede hun sit job i mediebranchen til fordel for jorden? I podcasten udfolder hun, hvilket livssyn og natursyn, der ligger bag hendes livs-valg og arbejde på gården.

Podcasten 'Tæt på jorden under himlen’ er et resultatet af et podcast masterclass-forløb i Jordens Skole hos radiodokumentarist Helle Solvang og udgivet på Jordens Skoles medieplatform.


Restauranten på Rabarbergaarden har gourmet på menuen. Afgrøderne er høstet på egne marker lige udenfor døren. Fotograf: Kamilla Byndum



Af Hanne Hee Lange - redaktør Helle Solvang


"Vores yngste søn stod i lejligheden på 4. sal og nærmest bankede på ruden, for han ville bare være ude", fortæller Louise Køster. Sammen med sin mand Thomas Køster og parrets to børn rykkede hun for 17 år siden teltpælene op og flyttede fra en lejlighed i Elmegade i København til en stråtækt gård ude på landet. Her var der masser af plads til at børnene kunne boltre sig. Og her begyndte parret at bygge det økologiske landbrug 'Rabarbergaarden' op fra bunden.


I dag er gården langt mere end Køster-familiens bolig. Rabarbergaarden rummer både landbrug, restaurant, skolehaver, gårdbageri og købmandsbutik. Den skaber også rammen om selskaber, kurser og events. Gennem det hele skinner deres holdning til altings sammenhæng fra det mindste frø til himlen over os - og menneskets rolle i naturen.


"Hvad man har taget, skal man give tilbage igen", siger Louise Køster. Hun er optaget af at tænke hele vejen rundt fra 'jord til bord til jord'. Foto: Kamilla Byndum



Fra jord til bord til jord

Louise og Thomas Køster driver Rabarbergaarden med fokus på balancen mellem landbrug og natur, mellem menneske og planet.

Hvert år tilfører vi kompost og materialer, som bakterierne kan omsætte. Vi arbejder også med efterafgrøder, så vi kan få bundet kulstof og næring i jorden.

Louise har altid været fascineret af den holistiske tilgang til liv og natur, hvor intet går til spilde, og hvor det hele hænger sammen. Hvor vi forbinder os med naturen og de

landskaber, vi er født i og prøver at forstå hvad vi er en del af. Bevægelsen 'Fra jord til bord' får på Rabarbergaarden en ekstra dimension, da familien også har fokus på, hvad de bringer tilbage til jorden.

Vi skal tænke hele vejen rundt 'Fra jord til bord til jord'. Det er lidt efter princippet: 'Hvad man har taget, skal man give tilbage igen'.

Ved siden af arbejdet på gården, læser Louise teologi og er medlem af det lokale menighedsråd.


Det er vigtigt for os at man føler, man er del af noget større, og at vi er en del af en forandring, når det handler om fødevarer og arbejdet med natur og klima.

Restaurantens kokkeelever arbejder på skift med at dyrke jorden,

for det er sådan de får respekt for, hvad det kræver. De får et forhold til afgrøderne og bliver opmærksomme på, at intet må gå til spilde på vejen fra jord til bord.

Fotograf: Kamilla Byndum

Under åben himmel Rabarbergården ligger ved den nordsjællandske kyst mellem Tisvilde og Vejby omgivet af hav, levende hegn, marker og sommerhuse. I orangeriet på gårdspladsen er der læ for regn og vind og plads til langbordsmiddage. Fra restauranten kan man se ud over det bakkede landskab. Louises arbejde foregår ofte ude under åben himmel, hvor der er højt til loftet i mere end én forstand.

Jeg tror at morgenen er en af de bedste tider på dagen for mig. Tidligt, inden hele gården vågner, tager jeg gerne en kop te i hånden og går ud og ser solen stå op. Det er et af de fineste tidspunkter.

Louise er født for foden af Annisse Kirke. Solen blev ringet op med klokkerne, en fast rutine, som fik hende til at føle sig tryg som barn.


Det at være i kirkerummet har altid været magisk for mig og har været utrolig stor tilfredsstillelse og ro, jeg har været meget glad for at komme der hele min barndom, ja sådan set hele mit liv.

På Rabarbergaarden er der højt til loftet i mere end én forstand. I 'Haver til maver' underviser Louise og Thomas Køster de lokale skolebørn i, hvordan man laver sin egen mad og får forståelse for naturens cyklus og det økosystem vi mennesker indgår i. Fotograf: Hanne Hee Lange


Omtanke for jorden begynder i børnehøjde


Vi inviterer børnene til at få jordkontakt ved at ligge på jorden, så de mærker og fornemmer og bliver fortrolige med den. De mærker om det er græs eller små tissemyrer, der kilder dem på kinden.

For Louise Køster er det vigtigt at nå den unge generation, fremtidens dyrkere og forbrugere. Hun er bestyrelsesmedlem i foreningen 'Haver til Maver', der arbejder for at styrke børnenes engagement i bæredygtighed, madkultur og sundhed. På Rabarbergaarden er et stykke af marken afsat til køkkenhave for de lokale skolebørn. Både Thomas og Louise underviser i skolehaven, hvor børnene får fingrene i mulden og lærer om madens vej til tallerkenen.


At lære at dyrke sin egen mad er for mig så basal viden og vej til livsduelighed, som jeg overhovedet kan komme i tanke om.


Om Louise Køster

Louise Køster driver det holistiske økologiske landbrug Rabarbergaarden med sin mand Thomas Køster. Hun har tidligere arbejdet som tilrettelægger i mediebranchen og er ved at tage en bachelor i teologi. Hun blev valgt som forperson i Økologisk Landsforening i marts 2022 og er desuden bestyrelsesmedlem i Haver til Maver og medlem af det lokale menighedsråd i Vejby Kirke, Tibirke og Vejby Sogne. Find vej til Rabarbergaardens hjemmeside HER



LYT TIL PODCAST MED LOUISE KØSTER HER




ARTIKLEN ER SKREVET AF:


/ Hanne Hee Lange


Kulturformidler, PA og cand.mag. i musikvidenskab og retorik. Hanne er optaget af den grønne omstilling og af stærke forbindelser mellem by og land, bl.a. gennem sit engagement i Fælleshaverne ved Krogerup Højskole og projektet Kunst, kultur og lokalområde - en anderledes dannelsesrejse med elever fra Halsnæs Kommune. Skaber af podcasten 'Tæt på jorden under himlen' på medieplatformen Jordens Skole i forbindelse med deltagelse i Lovesoil Podcast Masterclass 2021-22.

/ Helle Solvang


Dokumentarist og grøn folkeoplyser


Stifter og leder af lærings- og medieplatformen Jordens Skole. Podcast-redaktør og underviser i Podcast-skolen Lovesoil.


Læs om Helle Solvang HER


Podcasten er blevet til som en del af Jordens Skoles Lovesoil podcast masterclass. Tak til Sara Troense for teknisk rådgivning og fintuning og til Edition Wilhelm Hansen for musikken. En særlig tak til Louise og Thomas Køster på Rabarbergaarden for at dele ud af deres viden, erfaring og drømme.


Jordens Skole er non-for-profit. Blog-indlægget her kan læses uden betaling. Hvis du ønsker at støtte arbejdet med Jordens Skoles blog og podcast produktion er du velkommen til at sende et selvvalgt beløb (ex. 30 kr. / 50 kr. / 75 kr. / 150 kr. eller mere) til mobilepay: 51 44 56 10. Det motiverer og gør det muligt at lave flere portrætter ude fra jorden.


På forhånd mange tak.


Læs mere om Jordens Skole lige her:

Hjemmeside: www.jordensskole.dk




bottom of page