MANIFEST FOR HØRRENS GENKOMST

På foto: Stine Hjortshøj og Stine Mathiesen, 'Gå til have' Aabyhøj

OPDAGELSEN
Af Helle Solvang, leder af Jordens Skole
Det var på en cykeltur på Hven i Øresund, at jeg så en hørmark for første gang. Først anede jeg ikke, hvad det var, men stod stille længe og betragtede den. Målløs og bjergtaget. Jeg måtte spørge flere forbipasserende, før nogen kunne give mig svar på, hvad det var for en plante, der skabte et sådant berusende blomsterhav.
De bedårende lys-blå blomster, som vajede i vinden, vakte en forunderlig længsel og nysgerrighed i mig. Spørgsmål trængte sig på. Hvorfor er det sådan en sjældenhed at se en hørmark på vores breddegrader?
Hvad gemmer hørren af historier? Hvad vil dette betagende syn fortælle mig?
Siden har jeg samlet fortællinger og baggrundsviden om hør. I min søgen er jeg stødt på inspirerende mennesker, der på forskellig vis beskæftiger sig med hør. Fra forskere til tekstilkunstnere, fabrikanter og forhandlere. Alle dedikerede - og sjældne.
Jeg spurgte mine forældre, om der blev dyrket hør på markerne, hvor de voksede op.
De kunne begge berette ret detaljeret om hørren på deres barndoms gårde. Men pudsigt nok havde de aldrig fortalt om det før. Det gik op for mig, hvor almindeligt det var at dyrke hør i Danmark for blot et par generationer siden. Det forklarer også, hvorfor mange byer i Danmark har en 'hørvej'.
Mine bedsteforældre havde hør på deres marker og sendte hørren til hørfabrikken i Tommerup på Fyn, hvor den blev forarbejdet. Så fik de færdigvævet tekstil retur. Fortællingerne vækkede mine minder om damaskvævede hørduge, viskestykker og pudevår, der lå i min mormors linnedskab.
En hørmark giver os nydelse for øjnene, når den blå blomst springer ud midt på sommeren.
Den giver os den fine vibrerende sang, når vi standser op og lytter til vindens leg med de modne frøkapsler. Den giver os duftoplevelser, skønhed og samlingspunkt. Min drøm er, at hørren, med sin ringlende lyd og søde duft vil inspirere os til at sanse, drømme og dele historier om, hvordan vores forfædre arbejdede med den, og hvordan den kunne indgå i langt højere grad i fremtidens dyrkning og bæredygtige mode og byggeri. Har du beretninger om hør eller en produktion, du gerne vil fortælle mig om, så tøv ikke med at skrive til helle@jordensskole.dk. Så samler vi aktørerne og beretningerne i et manifest for hørrens genkomst til inspiration og politisk arbejde.
HØRMARK PÅ FOLKEDYBET
På Jordens Skoles initiativ er der på et stykke af Samsø Energiakademis jord lidt nord for Ballen, blevet anlagt en lille fællesmark med hør. I samarbejde inviterer Energiakademiet og Jordens Skole samsingerne til at deltage i dyrkningen, lugningen og forarbejdningen af spindehør for at lære om hørplanten og andre taveplanters historie og potentiale.
Alle, der kommer på besøg på Energiakademiet kan 'lette på hatten' eller løfte brillen og hilse på den fælles hørmark. Som en gammel overtro siger, vil den, der hilser på hørren, aldrig komme til at mangle tøj.
Hørren er sået d. 1. maj og er høstklar efter 100 dage. Dette er timet i forhold til festivalen Folkedybet, hvor Helle Solvang byder op til fælles høst og samtaler om hør. Alle er velkomne. Se tilmelding.
'Hørmark til Folkedybet' vil give anledning til at sætte spotlight på en afgrøde, som kalder på en genkomst i vores dyrkning herhjemme og være afsættet for udgivelsen af 'Manifest for hørrens genkomst'!
Folkedybet bliver afholdt d. 11-12. august '23 på Energi Akademiet i Ballen.
Vi glæder os til at se dig.
Læs mere om Folkedybet på energiakademiet.dk og find vej til begivenheden her: