GÅ TIL HAVE I JORDENS SKOLE
'100 haver - og et hav af hænder' - få en privat have til at blomstre og bugne af mad, bier og fællesskab 

Vil du gå til have?

Har du lyst at dyrke jorden i fællesskabmed andre?

Så meld dig til en af Jordens Skoles have-grupper.

Lær bl.a. om kompost, frøindsamling og biodiversitet i byen samt hvordan man gør jorden frugtbar. Det foregår udendørs i private haver landet over og i Demokrati Garage i Kbhs nordvest-kvarter. 
På kortet nedenfor kan du se, om der er et -gå-til-have-hold, der er ved at forme sig i dit område. 

LINK TIL NY HJEMMESIDE WWW.GAATILHAVE.DK

 

 

 

      

 

 

 

 

 

 

 

Formålet med foreningen 'Gå til have i Jordens Skole' 


Skole er græsk og betyder 'fri tid'. Vi vil gerne bidrage til, at man i sin fritid kan 'gå til have' såvel som til badminton, cross-træning, orienteringsløb eller syning. I et læringsforløb i en have kan man finde fællesskab, få frisk luft og gode muskler af en omgang 'farmfitness'. Man kan således både opnå meningsfuldhed og motion i et 'gå til have'-forløb. 

Idéen med 'At gå til have i Jordens Skole' er at koble dem, der ejer en have eller et stykke jord med dem, som ingen have har, og som savner jord under neglene.


Den ensomme haveejers tid er forbi.

Vi drømmer om forfriskende lokale fællesskaber, et rigere fugleliv og summende insekter i haverne.

Foreningens formål vil være at motivere til fællesskabsdyrkning, øge viden om frugtbar jord, booste selvforsyningsmusklen, styrke fællesskabet, skabe mere liv, uddanne lokale fællesskabs koordinatorer og dermed skabe ringe i vandet.

 

Det er Jordens Skoles ønske at hjælpe disse voksende samskabende 'Gå til have'- fællesskaber på vej. 

'Gå til have' i Jordens Skole opstod i februar 2021, hvor første sæson blev skudt i gang. Sæson 2 har opstart i marts/april 2022 med en række hold rundt om i landet - se kortet her på siden.  Sæson 3 begynder i september 2022.  

Idé og udvikling: Søren Bregendal og Helle Solvang


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FIND VEJ TIL DET INTERAKTIVE KORT 

 

 

 

 

At gå til have

Sammen med dig, der tager initiativet samler vi hold af 5-7 personer, der guidet af en erfaren underviser gennem hele sæsonen etablerer bede med grøntsager, krydderurter og spiselige blomster. Undervisningen foregår i private haver, hvor vi laver kompost, forbereder jorden til såning, lærer at forstå dyrkningens cyklus og fejrer høsten. Et stykke af græsplænen bliver nu forvandlet. Vi mødes én gang om ugen i 3-4 timer og begynder at ’gå til have’ for at lære nye teknikker og metoder, der gavner insektlivet og fremmer livet i jorden.
Det skal være enkelt at komme i gang og derfor er holdene forholdsvis små. På den måde holder vi også hinanden forpligtede gennem hele dyrknings- og høst-sæsonen fra marts til oktober. 
Måske sammensætter I selv en studiegruppe, hvor I hjælper hinanden, eller lærer fra jer til nogle, som ikke har erfaring, eller som endnu ikke har adgang til jord. Hvis vi hjælper dem, som gerne vil lære, og selv rækker ud efter ekspertise, som har mere viden end os selv, kan vi løfte hinanden. 

Hvorfor skal du melde dig til '100 haver' ?

Måske savner du en have og vil være glad for at blive inviteret med i sådan et dyrkningsfællesskab? Måske har du en have og vil gerne have inspiration til, hvordan du kan få mere glæde af den, høste mere fra den og få flere insekter i den. Måske har du en have og ønsker at skabe mere liv? Måske er det dig, der lægger et stykke af din have til således at andre uden have kan få hænderne i jorden en gang om ugen?

Skærmbillede 2022-01-19 kl. 17.14_edited.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Jeg føler mig meget heldig over at få lov at 'gå til have' i min egen have. Det har været dage med vigtig læring, mange flittige hænder, forvandling, forundring og frydefulde fælleskaber. Øget artsrigdom, øget fokus på jorden og klimaet. Derudover ikke mindst skønneste høst af egen avl. Det har givet så utrolig meget mening at 'gå til have' i Jordens Skole."

Sundhedsplejerske Hanne Hvidt, deltager og haveejer i Virum

Vores tilgang 

Med 'Gå til have'- initiativet tager vi på opdagelsesrejse i havernes vidunderlige univers. Når vi dyrker jorden, låner vi af den natur, vi alle er forbundet med. Derfor arbejder vi med metoder, der kan hjælpe os med at skabe grundlaget for bæredygtige haver, hvor vi lærer at tænke i helheder, lærer at læse jorden og naturen – og hvor vi lærer at designe haver, der tager hensyn til både menneskets og naturens behov.

Gå til have er samskabelse 

100 haver er vores drømmemål, og kun hvis vi som græsrødder hjælper hinanden, kan vi nå dertil indenfor de kommende år. Jordens Skole kommer ikke med en færdig pakke, men inspirerer jer til at skabe holdene og bidrager gerne med erfaring og ressourcer i form af vejledning, budgetudkast, hjælp til at finde deltagere og den rigtige underviser.

Men der skal først og fremmest være en lokal drivkraft.
Deltagerne på holdene kan opnå så megen praktisk og teoretisk viden, at de vil være i stand til at igangsætte nye hold året efter, og på den måde kan det at 'gå til have' brede sig som ringe i vandet.
Det er vores håb at mange flere af os bliver fortrolige med, hvordan vi kan bringe liv tilbage i træt jord, dyrke vores egen mad og forvilde vores have alt i mens kærligheden til jord og planter bliver styrket.  Hvad koster det at gå til have ?

Prisen vil afhænge af den enkelte gruppes særlige ønsker og forhandles på plads af den lokale initiativtager evt. sammen med gruppen selv under rådgivning og sparring fra Jordens Skole. Vejledende deltagerpris: 500-600 kr. pr måned pr deltager i sammenlagt 5-6 måneder (ingen undervisning i sommerferien). Indregnet i prisen er en standard løn til den professionelle gartner, der skal undervise jer samt materialer, frø og fællesmiddag. Haveejeren indgår også i gruppen og betaler på lige fod med de øvrige deltagere - og får til gengæld for at lægge have til tilført energi, afgrøder, kompost og liv.
Ofte betaler haveejeren lidt mere, hvis der skal etableres blivende højbede, indkøbes kompostbeholder mv. som vil være permanente elementer i haven.

Et beløb går til Jordens Skole i form af et foreningskontingent for at hjælpe gruppen igang, rekruttere den rette underviser, stå for indbetalinger og aflønning mv. 

Gruppen vil blive selvkørende i forhold til at hjælpes ad med at medbringe kaffe, snacks og lignende, arrangere bål-mad mv. - og det er vigtigt at én af deltagerne, underviseren eller haveejeren påtager sig at være vært - fællesskabskoordinator -  som tager sig af koordinering og kommunikation mellem deltagerne. Denne funktion er vigtig og tager også en del tid. Måske er det som sagt haveejeren, underviseren eller én af deltagerne, der tager denne rolle på sig, men en vis erfaring med at motivere et fællesskab er en fordel. Her kan man få rådgivning og sparring i Jordens Skoles netværk for fællesskabs-koordinatorer og styrke sine kompetencer ved at melde sig til værtskabstræning i Jordens Skole. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som vi sår, så høster vi 

Med '100 haver - og et hav af hænder' håber vi, at flere private haver kommer til at bugne af mad og fællesskaber. Til glæde for os selv, børnene og bierne.

'At gå til have' handler om at lære af jorden og naturens forunderlige verden og de levende systemer. Vi er der ikke for at 'få noget ud af' haven, men først og fremmest for at sanse og glædes over naturen og hjælpes ad med at give noget (tilbage) til jorden. Måske kan vi senere med glæde og taknemmelighed høste frugterne af vores indsats. Vi hjælpes ad og deles om høsten. 

Vil du være med? 

Skriv til os på kontakt@jordensskole.dk for at høre nærmere, hvis du har lyst til at være med, hjælpe til med at danne en lokal gruppe eller tilbyde et stykke af din have til formålet. Holdene begynder i marts og fortsætter til slutningen af september. Kortere eller længere forløb kan også aftales. 
Copyright Jordens Skole - Demokrati Garage Kbh NV 

Helle Solvang

Stifter af Jordens Skole

 

 

 

 

 

"Jeg erfarede, hvor stor en betydning, det har for den indre ro, at komme ud i naturen.

Jeg har mærket effekten af naturen på mig tidligere, men det har været endnu mere kraftfuldt at interagere med naturen på den måde, som vi har gjort i 'gå-til-have'-projektet, hvor vi har haft fingrene i jorden og været helt nærværende med planterne".

Yogalærer og åndedrætsterapeut Sara Lystbæk - deltager i Nærum

811AA2C0-0216-4C22-A0EA-320F22C84ECF.jpeg

 

 

 

 

Jeg ønskede mig at dykke ned i selvforsyning og få bedre kontakt til jorden og til alt det levende. “Gå-til-have” gav mig lige præcis det, og efter dette forløb har jeg mod på og lyst til at kaste mig ud i eget haveprojekt. En vigtig læring har været at øve iagttagelsesevnen og forstå planters forskellige behov

Guldsmed Michael Weihe, deltager i Virum

 

"Det har været fedt at være forpligtet til at tage havetøjet på og komme afsted. Det hårde fysiske arbejde har også haft stor værdi for mig. Og så har det været utrolig inspirerende at opleve, hvad der kan lade sig gøre, når syv mennesker bliver enige om et formål og tager arbejdshandskerne på".

Skuespiller, sanger og projektleder Søren Bregendal
- deltager i Nærum, medinitiativtager til 'gå til have' og fællesskabskoordinator

"At gå til have er et helt genialt koncept og initiativ, som jeg er helt vild med og som har 'manglet' - fællesskab, samskabelse, natur og omsorg for miljøet - en perfekt blanding!  At 'gå til have' er fremtiden - vi skal nemlig passe på miljøet, insekterne og jordkloden, og jeg glæder mig utroligt meget til at være med i et fællesskab, hvor jord, planter og havebrug er i centrum" 


- deltager i Demokrati Garage NV 
 

Sommerfuglestøvet og Peter Pan-effekten     
Af Helle Solvang 
               

“Det er sommerfuglestøvet og Peter Pan-effekten, vi mister, når vi bliver ældre" har multikunstner Jim Lyngvild sagt. Hvis jeg skal fremhæve et sted, hvor jeg som voksen har kunnet mærke sommerfuglestøvet og Peter Pan-lykken, så var det eftermiddagene med mine sønner i haven. Udstyret med vandkande, frø og havehandsker og kurven fuld af blomster, blommer, ræddiker og gulerødder. Jeg vil ønske alle børn og forældre kan få denne nærende erfaring at gå i haven og dyrke jorden sammen. Men for at dét kan ske mere naturligt, må flere af os voksne tilegne os kundskaber. Derfor udbyder Jordens Skole nu studiegrupper for voksne.

Have-kursus - Jordens Skole (2).png

 

 

 

 

VORES GÅ-TIL-HAVE-HOLD I UTTERSLEV

Se denne lille forårsfilm, vi har lavet fra de første spæde forårs-forberedelser i en have i Utterslev.

 

Der er stadig enkelte ledige pladser på nogle af holdene, så hvis du, eller nogen du kender, står og savner en fritidsaktivitet med fællesskab, frisk luft, havefitness og fred for mobilen, så tøv ikke med at kontakte os eller dele. 

 

 

 

VORES GÅ-TIL-HAVE-HOLD I ÅRHUS

Se videoen herunder - et livsbekræftende besøg i Stine Mathiasens have i Aabyhøj i Aarhus.

 

Hvis man spørger, om man kan gøre noget aktivt for biodiversitet og klima som bybo, udover at tænke over hvad man spiser og hvilket tøj og transportmidler man bruger, så er svaret ja! Der er nemlig mange haver lige omkring byerne, hvor man kan skabe masser af liv.