'100 HAVER - OG ET HAV AF HÆNDER'
'Gå til have' og få en privat have til at blomstre og bugne af mad, bier og fællesskab

Opstart marts 2022

Vil du gå til have?

Og har du lyst at dyrke jorden i fællesskab med andre?

Så meld dig til en af Jordens Skoles have-grupper.

Det foregår udendørs i private haver landet over og i Demokrati Garage i KBH NV.

Lær bl.a. om kompost, frøindsamling og biodiversitet i byen samt hvordan man gør jorden frugtbar.

Sommerfuglestøvet og Peter Pan-effekten
Af Helle Solvang

“Det er sommerfuglestøvet og Peter Pan-effekten, vi mister, når vi bliver ældre" har multikunstner Jim Lyngvild sagt. Hvis jeg skal fremhæve et sted, hvor jeg som voksen har kunnet mærke sommerfuglestøvet og Peter Pan-lykken, så var det eftermiddagene med mine sønner i haven. Udstyret med vandkande, frø og havehandsker og kurven fuld af blomster, blommer, ræddiker og gulerødder. Jeg vil ønske alle børn og forældre kan få denne nærende erfaring at gå i haven og dyrke jorden sammen. Men for at dét kan ske mere naturligt, må flere af os voksne tilegne os kundskaber. Derfor udbyder Jordens Skole nu studiegrupper for voksne.

At gå til have

Vi samler hold af 5-7 personer, der sammen med en erfaren underviser etablerer bede med grøntsager, krydderurter og spiselige blomster. Undervisningen foregår i private haver, hvor vi laver kompost, forbereder jorden til såning, lærer at forstå dyrkningens cyklus og fejrer høsten. Et stykke af græsplænen bliver nu forvandlet. Vi mødes én gang om ugen i 3-4 timer og begynder at ’gå til have’
Det skal være enkelt at komme i gang og derfor er holdene forholdsvis små. På den måde holder vi også hinanden forpligtede gennem hele dyrknings- og høst-sæsonen fra marts til oktober.

Hvorfor skal du melde dig til '100 haver' ?

Måske savner du en have og vil være glad for at blive inviteret med i sådan et dyrkningsfællesskab? Måske har du en have og vil gerne have inspiration til, hvordan du kan få mere glæde af den, høste mere fra den og få flere insekter i den. Måske har du en have og mangler hænder til at skabe mere liv? Måske er det ligefrem dig, der lægger et stykke af din have til?

Som vi sår, så høster vi

100 haver er vores drømmemål, og du kan hjælpe til ,at vi når dertil indenfor de næste 5 år. Deltagerne på holdene kan igangsætte nye hold året efter og på den måde kan det at 'gå til have' brede sig.
Det er vores håb at mange flere af os ved, hvordan vi kan bringe liv tilbage i træt jord, dyrke vores egen mad og forvilde vores have alt i mens kærligheden til jord og planter bliver styrket.  Som vi sår, så høster vi.

Hvad koster det at gå til have ?

Prisen vil afhænge af den enkelte gruppes særlige ønsker og forhandles på plads af Jordens Skole. Vejledende pris for undervisning, materialer og frø: 500 kr. pr måned pr deltager i sammenlagt 5-6 måneder (ingen undervisning i sommerferien). Indregnet i prisen er en standard løn til den professionelle gartner, der skal undervise jer. Haveejeren indgår også i gruppen og betaler på lige fod med de øvrige deltagere. Ofte betaler haveejeren lidt mere, hvis der skal etableres blivende højbede, indkøbes kompostbeholder mv.

Et lille beløb går til Jordens Skole for at hjælpe gruppen igang, rekruttere en gartner, stå for aflønning mv.

Gruppen vil blive selvkørende i forhold til at medbringe kaffe, snacks og lignende, arrangere bål-mad mv. og det er en god idé at én af deltagerne påtager sig at være vært, som tager sig af koordinering og kommunikation mellem deltagerne.

For din, børnene og biernes skyld

Med '100 haver - og et hav af hænder' håber vi at flere private haver kommer til at bugne af mad og fællesskaber. Høsten deler vi og sammen hjælper vi hinanden. Til glæde for os selv, børnene og bierne.

Vil du være med?

Skriv til os på kontakt@jordensskole.dk for at høre nærmere, hvis du har lyst til at være med, hjælpe til med at danne en lokal gruppe eller tilbyde et stykke af din have til formålet. Holdene begynder i marts og fortsætter til slutningen af september. Kortere eller længere forløb kan også aftales.

Helle Solvang

Stifter af Jordens Skole

“Jeg ønskede mig at dykke ned i selvforsyning og få bedre kontakt til jorden og til alt det levende. “100 Haver” gav mig lige præcis det og efter dette forløb har jeg mod på og lyst til at kaste mig ud i eget haveprojekt. En vigtig læring har været at øve iagttagelsesevnen og forstå planters forskellige behov”

Guldsmed Michael Weihe, deltager på 100 Haver

"Hvor heldig har jeg været over at være med i “100 haver” i min have. Det har været dage med vigtig læring, mange flittige hænder, forvandling, forundring og frydefulde fælleskaber. Øget artsrigdom, øget fokus på jorden og klimaet. Derudover ikke mindst skønneste høst af egen avl. Det har givet så utrolig meget mening at deltage i dette koncept i Jordens Skole."

Sundhedsplejerske Hanne Hvidt, deltager på 100 Haver

Have-kursus - Jordens Skole (2).png