PROJEKT '100 HAVER'

TIDLIG SOMMER 2021

FÆLLESSKAB, KUNDSKAB OG JORDFORBINDELSE

“Det er sommerfuglestøvet og Peter Pan-effekten, vi mister, når vi bliver ældre”, har en dansk kunstner sagt.

Hvis jeg skal fremhæve et sted, hvor jeg som voksen har kunnet leve mine drømme, mærke sommerfuglestøvet og Peter Pan-lykken, så var det eftermiddagene med mine sønner i haven. Udstyret med vandkande, frø og havehandsker og kurven fuld af blomster, blommer, ræddiker og gulerødder. Jeg vil ønske alle børn og forældre kan få denne nærende erfaring at gå i haven og dyrke jorden sammen. Men for at dét kan ske mere naturligt, må flere af os voksne tilegne os kundskaber. Derfor udbyder Jordens Skole nu studiegrupper for voksne.

At gå til have

Vi samler hold af 5-7 personer, der sammen med en erfaren underviser etablerer bede med grøntsager, krydderurter og spiselige blomster. Undervisningen foregår i private haver, hvor vi laver kompost, forbereder jorden til såning, lærer at forstå dyrkningens cyklus og fejrer høsten. Et stykke af græsplænen bliver nu forvandlet. Vi mødes én gang om ugen i 3 timer og begynder at ’gå til have’

Hvorfor skal du melde dig til '100 haver'?

Måske savner du en have og vil være glad for at blive inviteret med i sådan et dyrkningsfællesskab? Måske har du en have og vil gerne have inspiration til, hvordan du kan få mere glæde af den, høste mere fra den og få flere insekter i den. Måske har du en have og mangler hænder til at skabe mere liv? Måske er det ligefrem dig, der lægger et stykke af din have til?

Som vi sår, så høster vi

Det skal være enkelt at komme i gang og derfor er holdene forholdsvis små. På den måde holder vi også hinanden forpligtede gennem hele dyrknings- og høst-sæsonen fra marts til oktober. '100 haver' er mange små masterclasses i havebrug, jord- og plantelære.
Prisen vil afhænge af den enkelte gruppes særlige ønsker og forhandles på plads af Jordens Skole. Vejledende pris for undervisning, materialer og frø: 400-500 kr. pr måned pr deltager i sammenlagt 5-6 måneder (ingen undervisning i sommerferien). Indregnet i prisen er en standard løn til den  professionelle gartner, der skal undervise jer. Haveejeren indgår også i gruppen og betaler på lige fod med de øvrige deltagere.

Gruppen vil blive selvkørende i forhold til at medbringe kaffe, snacks og lignende, arrangere bål-mad mv.

Som vi sår, så høster vi. Og høsten deler deltagerne naturligvis i mellem sig.

For din, børnene og biernes skyld

Med '100 haver - og et hav af hænder' håber vi at flere private haver kommer til at bugne af mad og fællesskaber. Sammen hjælper vi hinanden. Til glæde for os selv, børnene og bierne.

Skriv til os på kontakt@jordensskole.dk for at høre nærmere, hvis du fx har lyst til at være med, hjælpe til med at danne en lokal gruppe eller tilbyde et stykke af din have til formålet. Holdene begynder her i marts og april og fortsætter til slutningen af september.

Helle Solvang

Stifter af Jordens Skole